Aktualnosti Udruge Kopriva


Koprivnička inicijativa volontera i aktivista 1. svibnja je obilježila četvrtu godišnjicu od osnivanja 2012. godine. Udruga trenutno broji gotovo 20 članova i uz mnogobrojne aktivnosti neprestano provodi svoja četiri najvažnija projekta i programa:

ZAJEDNIČKI EKO VRTOVI

DSC03435

najveći projekt udruge Kopriva krenuo je u svoju treću, vrtlarsku sezonu.Nakon dvije radne akcije i redovitih košnji 30. travnja obilježena je obljetnica službenog otvorenja vrtova 2014. godine. Tom prilikom okupio se veliki broj vrtlara koji su se lijepo družili uz roštilj i kotlovinu prepričavajući razne anegdote koje su se dešavale, uz razgovor o budućim planovima ovoga projekta prepunog potencijala koji se stalno razvija i obogaćuje raznim sadržajima. Samu proslavu je dodatno uveličala donacija Carlsberg Croatia.

Na samom projektu trenutno vlastito povrće uzgaja preko 70 korisnika dok je još uvijek nekoliko gredica bez svojih vlasnika te ovom prilikom pozivamo zainteresirane sugrađane da nam se pridruže i uz uzgoj vlastite zdrave hrane u zajedništvu razvijaju cjelokupni projekt Zajedničkih eko vrtova. Zahvaljujući posudbi velikog broja ručnih alata od strane gradskog komunalnog poduzeća Komunalac ove sezone vrtlarima itekako je olakšan sam rad na gredicama. Prevrtljive vremenske (ne)prilike ove sezone pokazuju da je sada i najsigurnije vrijeme za sjetvu i sadnju.

Za vlastitu gredicu kontaktirajte nas na email: udruga.kopriva@gmail.com, mobitel: 095/541-4471, u inbox na facebooku https://www.facebook.com/ZajednickiEkoVrtovi/

 

VOLONTERSKI CENTAR KOPRIVNICE

12825684_10154049849414604_1625139795_n

Dva mjeseca nakon službenog otvorenja ureda smještenog u Domu mladih Koprivnice otvorenog svaki utorak i četvrtak od 17 do 19h trenutno osmišljava volonterske akcije koje će provesti u sklopu nadolazećih manifestacija nacionalnog karaktera „Hrvatska volontira“ i „Dani otvorenih vrata udruga“. Uz to, projektnom timu centra trenutno je najveći prioritet kvalitetna priprema ovoga projekta za aktualni natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih za jednogodišnje projekte lokalnih volonterskih centara kako bi osigurali profesionalizaciju rada, odnosno zapošljavanje voditelja/ice centra. Projektna dokumentacija je gotovo spremna ali veliki problem predstavlja uvjet osiguravanja čak 40% plače zaposlenom uz obaveznu visinu plače prema stručnoj spremi.
Neovisno tome kroz tekuću godinu nastaviti sa svojim redovitim radom i aktivnostima usmjerenim korisnicima centra, odnosno volonterima i udrugama s područja našega grada za što je dobivena podrška Grada Koprivnice.

 

MAKS (Mladi, aktivni, kreativni, solidarni)

Novi projekt Udruge Koprive koji zamjenjuje do prošle godine aktualni projekt solidarnosti kroz suradnju i posredovanje, usmjeren je kreativnom izražavanju mladih i njihovom poticanju na društvenu korisnost odnosno njihovo solidariziranje sa svojim vršnjacima i sugrađanima slabijeg imovinskog stanja. Do sada je provedena jedna kreativna radionica s učenicima sedmih razreda u OŠ „Braća Radić“ dok se sljedeće aktivnosti planiraju tijekom ljetnih mjeseci u sklopu Koprivničkog ljeta mladih. Nakon nekoliko provedenih kreativnih radionica bit će organizirane prigodne humanitarne akcije, prva od njih pred početak sljedeće školske godine usmjerena za pomoć djeci školskog uzrasta iz obitelji slabijeg imovinskog stanja za nabavku potrebne školske opreme i pribora. Projekt je također prepoznat kao društveno koristan, usmjeren općem dobru te je kao takav i podržan od strane Grada Koprivnice.

 

KOPRIVA.TV (KOPRivnička Internetska Video Aktivistička TeleVizija)

Projekt koji predstavlja nadogradnju dosadašnje video aktivističke produkcije „Nije bitno“ i njen razvoj u multimedijalnu produkciju više usmjerenu interaktivnim sadržajima i novim formatima poput snimanja intervjua, reportaža i dokumentarističkih video sadržaja veće razine kvalitete kroz nabavku bolje osnovne opreme, odnosno kamere za što je djelom sredstva osigurao Grad Koprivnica.